Find vej: Forside » Artikler » Kåring af årets ølnyheder: Indslev Bryggeri stjal billedet

Kåring af årets ølnyheder: Indslev Bryggeri stjal billedet

Lagt på dit-supermarked.dk den 30-04-2013 af webmaster

5 af de 12 finalister og begge vindere var fra nordvestfynske Indslev Bryggeri, da Årets danske Ølnyheder 2012 blev kåret på Danske Ølentusiasters generalforsamling i Odense.

Succesen var total for Indslev Bryggeri, da Årets danske Ølnyheder for nylig blev kåret til Danske Ølentusiasters generalforsamling på Dalum Landbrugsskole ved Odense. Vinderne blev fundet ved afstemning blandt foreningens medlemmer, som endte med en overvældende sejr for det nordvestfynske bryggeri.

I den indledende runde deltog omtrent 750 nye øl, som er lanceret i 2012, og ud af dem gik 12 videre til finalerunden heraf syv øl i kategorien op til 5,9 % alkohol og fem i kategorien med 6 % alkohol og derover.

Ikke færre end fem af de 12 finaleøl er brygget i Indslev. Ud over Mørk Hvede, som bærer det originale Indslev-brand, drejer det sig om hele fire øl fra Indslev Bryggeris nye mærke, Ugly Duck Brewing Co. To af de Ugly-Duck-brandede øl løb samtidig af med finalesejrene: Den lette kategori blev vundet af Simcoe & Chinook IPA, mens sejren i kategorien over 6 % alkohol gik til Imperial Vanilla Coffee Porter.

Vi er meget beærede og ser sejrene som en blåstempling af Ugly-Duck-konceptet, der står for mere grænsesøgende øl, end man er vant til fra Indslev. Ugly Duck har solgt langt bedre end forventet, og det er dejligt, at de også anerkendes af Danske Ølentusiasters medlemmer for deres nyskabende smag, siger direktør Anders Busse Rasmussen fra Indslev Bryggeri.

Han oplyser, at Ugly Duck modsat Indslev Bryggeris øvrige produkter ikke fås i supermarkederne, men derimod kun i specialforretninger og på udvalgte restaurationer. Mere end halvdelen går til eksport. Ud over i vores nordiske nabolande er Ugly Duck blevet populær så langt væk som i Canada, fortæller direktøren.

Øllenes grimme ællinger

Ifølge Torben Steenholdt, brygmester på Indslev Bryggeri, er det ikke tilfældigt, at man har valgt navnet Ugly Duck til det nye brand.

Alle vores traditionelle Indslev-øl indeholder mindst 50 % hvede og har bred folkelig appel. Ugly Duck har derimod en speciel smag, der ligger langt væk fra vores hvedeøl, og som ikke nødvendigvis appellerer bredt. Ligesom H.C. Andersens grimme ælling blev til en smuk svane, er det vores forventning, at mange øldrikkere efter de første slurke tager den specielle smag til sig og kommer til at nyde den. Tænk bare på kaffe, cognac, oliven og skimmelost, der ikke er for børn, og som mange måske først lærer at sætte pris på ved nærmere bekendtskab.

Simcoe & Chinook IPA (India Pale Ale), som vandt sejren i kategorien op til 5,9 % alkohol, betegnes af brygmesteren som en øl for humlenørder.

Øllet er humlet meget kraftigt i den sidste del af kogetiden med de to amerikanske humletyper, der indgår i navnet, og som det også er tørhumlet med i gæringstanken. Det giver en kraftig og frisk aroma med klassisk duft af citrus og fyrrenåle. Desuden bidrager humlen til en karakteristisk bitterhed i smagen, og som modvægt hertil bruges maltsødmen til at skabe en balanceret helhed i smagsoplevelsen, hvor den let udtørrende bitterhed komplementeres af en god maltfylde, vurderer han.

Porter med espresso og vinstyrke

Imperial Vanilla Coffee Porter, der vandt sejren i kategorien med over 6 % alkohol, er med hele 10 % styrke på niveau med mange vine. Brygmester Torben Steenholdt betragter den stærke porter som en godnatøl, der bør nydes i mindre mængder og slurke.

Kaffe er den smagsnuance, man først møder, og som gør størst indtryk. Porteren karakteriseres ved brændte og karamelliserede malttyper, som giver de hårdtristede noter af kaffe og chokolade. Kaffeelementet underbygges ved at hælde 125 liter stærk espresso i hvert kar med 3.500 liter øl. Det duftes og smages tydeligt, fortæller han.

Kaffen stammer i øvrigt fra Middelfart-risteriet Growers Cup og er helt friskbrygget, når den hældes ned i ølkarret. Kaffen er nyristet inden brug, da vi gerne vil bevare mest muligt af aromaen i det færdige øl. Vi brygger kaffen lige ved siden af ølkarret på den gammeldags måde med store gryder og kogende vand, og de sorte dråber hældes først i karret, lige inden øllet skal til at gære, forklarer Torben Steenholdt.

Han tilføjer, at der også er tilsat vanilje, der giver en blødere og rundere aroma, samt rigelige mængder humle for at undgå, at øllet bliver klistret og for sødt. Det dufter først og fremmest af kaffe, men har samtidig fået et ordentligt skud aromahumle. Dermed opnås god balance mellem det søde og det bitre, slutter brygmesteren.

--

Fakta

Indslev Bryggeri er grundlagt i 1897 og genåbnede efter mange års lukning i 2006 som Danmarks første hvedeølsbryggeri. Bryggeriet har vundet talrige priser, og dets produkter kan i dag købes i supermarkeder, i specialforretninger og på restaurationer i ind- og udland.

--

Billedmateriale

Foto 1: Ugly Duck har solgt langt bedre end forventet, og det er dejligt, at de også anerkendes af Danske Ølentusiasters medlemmer for deres nyskabende smag, siger direktør Anders Busse Rasmussen fra Indslev Bryggeri. http://www.epicent.dk/Pressemateriale/ILB/ILB-DOP1.JPG

Foto 2: Ugly Duck Simcoe & Chinook IPA, som vandt sejren i kategorien op til 5,9 % alkohol, betegnes af brygmester Torben Steenholdt som en øl for humlenørder. Øllet har en kraftig og frisk aroma med duft af citrus og fyrrenåle. http://www.epicent.dk/Pressemateriale/ILB/ILB-DOP2.TIF

Foto 3: Den anden vinderøl, Ugly Duck Imperial Vanilla Coffee Porter, karakteriseres ved brændte og karamelliserede malttyper, som giver noter af kaffe og chokolade. Der hældes desuden 125 liter friskbrygget espresso i hvert ølkar. http://www.epicent.dk/Pressemateriale/ILB/ILB-DOP3.TIF

Foto 4: Indslev Bryggeri er grundlagt i 1897. Efter mange års lukning genåbnede virksomheden i 2006 som Danmarks første hvedeølsbryggeri og har siden da vundet mange priser. http://www.epicent.dk/Pressemateriale/ILB/ILB-DOP4.JPG

Billederne kan hentes i højtopløselige udgaver fra ovenstående placeringer.