Find vej: Forside » Artikler » Ferske fisk er friske

Ferske fisk er friske

Lagt på dit-supermarked.dk den 27-12-2013 af webmaster

De hele ferske fisk som danskerne køber ved deres fiskemand er friske og lige til middagsbordet. Det viser en stikprøvekontrol hos mere end 150 fiskebiler, fiskeforretninger og fiskeafdelinger i supermarkeder som Fødevarestyrelsen besøgte sidste år. Kun i et enkelt tilfælde fangede Fødevarestyrelsen en fordærvet fisk i køledisken. Men når det gælder fiskefarsen, så levede lidt over halvdelen af prøverne (56 procent) af fiskefars ikke op til de vejledende grænseværdier for fordærvelsesbakterier.
Det resultat får nu Fødevarestyrelsen til sammen med branchen at indlede en oplysningskampagne til grossister og fiskehandlere for at få fiskefarsen på niveau med den friske fisk. Fødevarestyrelsen vil også holde ekstra øje med, hvordan fiskefars og hakket fiskekød bliver produceret og opbevaret i virksomhederne. Endelig vil kampagnen på et senere tidspunkt blive gentaget for at checke, at indsatsen har haft den ønskede effekt.

- Et højt indhold af fordærvelsesbakterier nedsætter holdbarheden på fødevaren og kan ødelægge både lugt og smag og dermed glæden ved en nystegt fiskefrikadelle. Men det betyder ikke, at produktet er sundhedsskadeligt, forklarer dyrlæge i Fødevarestyrelsen Stine Thielke. - Faktisk blev 99 procent af den undersøgte fiskefars, trods et højt antal fordærvelsesbakterier, vurderet til at være i orden ud fra en vurdering af udseende og lugt, forklarer hun.

- Kilderne til fordærvelsesbakterierne kan ligge hos både grossist- og detailledet. Typisk optræder de, når råvarerne ikke har været friske, hvis produktionsforholdene under fremstillingen af fiskefarsen har været utilfredsstillende eller temperaturen under fremstillingen eller opbevaringen har været for høj, siger Stine Thielke.