Find vej: Forside » Artikler » Fair Trees har slået stærke rødder

Fair Trees har slået stærke rødder

Lagt på dit-supermarked.dk den 27-12-2013 af webmaster

På få år har Fair Trade bidt sig fast i juletræsbranchen. Den største danske producent Per Skarby har nu aftale med Dansk Supermarked og stor hollandsk kæde.
For to år siden koblede juletræsproducenten Per Skarby, PS Trading A/S i Ry sig på det Fair Trees koncept, der siden 2008 har vundet indpas i juletræsbranchen, og som i dag er en del af det verdensomspændende Fair Trade-koncept.

Det fortryder man ikke i det midtjyske, hvor der i år er indgået en ny og endnu større aftale med Dansk Supermarked. Nu er det ikke kun Føtex men også ved Bilka, at julekunderne kan få et Fair Tree-juletræ med hjem i stuen.

- I år satser vi på at sælge 30.000 Fair Trees juletræer fra vores stadepladser ved Føtex og Bilka. Sidste år solgte vi 11.000. Vi oplever en stigende efterspørgsel både i Danmark og internationalt, siger Per Skarby, indehaver af PS Trading A/S.

Europas største
I dag er danske PS Trading A/S Europas største producent af Fair Trees. Der er igen i år indgået aftale med den store hollandske detailkæde Praxis, der skal have leveret 22.000 Fair Trees fra Ry.

- Fair Trees er et godt koncept. Som producent har det stor værdi, at vi er med til at skabe juletræer, hvor bæredygtighed og ordentlige arbejdsforhold er en integreret del af produktionen – fra kogleplukningen til det færdige juletræ, siger Per Skarby.

Flere producenter
Hos Bols Forstplanteskole i Midtjylland, der for fem år siden søsatte Fair Trees, er der selvsagt stor tilfredshed med, at konceptet har slået rod i såvel Danmark som Europa. Her forsøger man efter bedste evne at følge med udviklingen.

- Vi har i løbet af det seneste år indgået aftaler med nye Fair Trees-producenter i Danmark, Tyskland og Belgien. Dermed håber vi at kunne dække efterspørgslen i de kommende år, siger Marianne Bols, indehaver af Bols Forstplanteskole.

I 2014 er den forventede efterspørgsel på 450.000 Fair Trees juletræer.

Boks: Fair Trees juletræsproduktion
Danske Fair Trees har som den første juletræsproducent i verden opnået medlemskab af World Fair Trade Organisation (WFTO). Fair Trade er garant for en produktion, hvor der tages hensyn til miljø, arbejdsforhold og bæredygtig udvikling.
Mere end 90 % af alle juletræer, der sælges i Europa, dyrkes af frø fra Ambrolauri/Tlugi-proveniens i Georgien. Bols Forstplanteskole tegner sig for 25 procent af den samlede frøproduktion til det europæiske marked.

Boks: Årets donation til Georgien
Som led i Fair Trade-konceptet går 5 kroner fra hver solgte juletræ til Fair Trees Fonden, der støtter udviklingen i Georgien. I år har fonden doneret læge- og tandlæge hjælp via mobile klinikker til områdets børn og derudover uddannelseslegater til tre unge kvinder fra Tlugi, der dermed kan få en universitetsuddannelse.